Witamina D - co powinieneś o niej wiedzieć?
- Dominika Cichecka

- 1 sty 2023
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 2 sty 2023
Jest to jedna z witamin rozpuszczalna w tłuszczach. Odpowiada za regulację gospodarki wapniowo-fosforowej. Wzmacnia odporność oraz mineralizuje kości i zęby. Uważa się także, że ma istotny wpływ w terapii brodawek wirusowych (kurzajek).
Jest syntetyzowana w organizmie pod wpływem promieni UV (najbardziej rekomendowana jest krótka ekspozycja - 15 min na promienie słoneczne, w godzinach między 10 a 15).
Występuje także w pożywieniu: ryby (np. śledź, łosoś, węgorz), nabiał, produkty roślinne i drożdże. Niestety dostarczanie jej tylko z pożywieniem nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania organizmu.
Aby ocenić jej poziom należy oznaczyć stężenie 25-OH witaminy D.
W okresie jesienno-zimowy często dochodzi do niedoborów, co prowadzi do obniżenia odporności i większej podatności na infekcje.

Co wpływa na syntezę witaminy D w organizmie?
- pora roku,
- zanieczyszczenie powietrza i zachmurzenie,
- pigmentacja skóry i wiek,
- pora roku,
- godziny ekspozycji na promieniowanie UV oraz eksponowana powierzchnia ciała,
- szerokość geograficzna,
- ubiór.
Jaką dawkę witaminy D suplementować?
Przed rozpoczęciem suplementacji należy wykonać badanie oznaczenia poziomu 25-OH witaminy D.
Należy pamiętać, że rekomendowaną dawką w okresie jesienno-zimowym jest 1000-2000j.
Najlepiej sięgać po leki, gdyż suplementy mogą nie zawierać deklarowanej dawki witaminy D a opakowaniu.
Suplementacja witaminy D przynosi wiele korzyści i jest niezbędna. Niedobory zwiększają ryzyko wystąpienia: nowotworów prostaty, piersi, płuc, jelita grubego, cukrzycy typu 2, chorób autoimmunologicznych, sercowo-naczyniowych, alergicznych, demencji, czy depresji.





Komentarze